Fransa Senatosu, tasarıyı kabul etti/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2012 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı, Türkiye'nin uyarılarına, protestolara ve Fransız entelektüellerinin eleştirilerine rağmen 7.5 saat süren oturumda 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi

Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısı 348 senatörden yaklaşık 65'inin genel kurulda hazır bulunduğu ve 7.5 saat süren oturumlar sonrasında Fransa Senatosu tarafından kabul edildi. Vekaleten oy kullanmanın da mümkün olduğu oylama sonunda tasarı 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi. Senato genel kurulundaki oturumlara parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier'in konuşmasıyla başlandı. Hükümet adına söz alan Ollier "karmaşık" bir meselenin içinde olduklarını belirtti ancak söz konusu teklifin Fransız yasalarına ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti. Ollier'den sonra söz alan Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportörü Jean Pierre Sueur "Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar ve bunda da haklılar" dedi ve Fransız Anayasası'nın 34. maddesine aykırı" olduğu gerekçesiyle yasa teklifinin reddedilmesini istedi. Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği (RDSE) grubu başkanı Jacques Meacutezard ise "bu yasanın gündeme gelmesinin tek amacı seçimlerdir" açıklamasında bulundu. Senato yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini 86 "evet" oyuna karşı 167 oyla reddetti. Ardından ikinci değişiklik önergesi 81'e karşı 171, üçüncü değişiklik önergesi de 42'ye karşı 196 oyla reddedildi. Genel Kurul daha sonra yasanın oylamasına geçti. Bu oylama sonunda yasa tasarısı 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi. Teklifi hazırlayan iktidardaki Halk Hareketi için Birlik (UMP) partisinin milletvekili Valerie Boyer, sonuçtan sonra gözyaşlarına hakim olamadı ve kendisiyle gurur duyduğunu belirtti.

UYARILAR SONUÇSUZ

Senatoda çoğunluğu elinde bulunduran Ulusal Halk Hareketi (UMP) ve Sosyalist Parti (SP) senatörleri yasa hakkında bir uzlaşmaya varamamıştı. Senatoda 16 üyesi olan Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği (RDSE) ve Yeşiller grubu daha önce yasa teklifine grup olarak karşı olduklarını belirtmiş ve "hayır"oyu vereceklerini açıklamışlardı. Yasa tasarısında taraf olmadıklarını belirten 31 sandalyesi bulunan Merkez Grup ve 21 üyeli komünist grup üyelerini oy kullanmada serbest bırakmıştı. Fransa'daki birçok tarihçi bu tasarının kanunlaşmaması için "tarihi tarihçilere bırakın," "meclis mahkeme değildir" sloganları altında kampanyalar başlatmıştı. Bu entelektüellerin çoğu özellikle yasanın Fransız Meclisi'nden geçeceği sırada makaleler kaleme almış, hem yasanın mimarı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi hem de Ermeni iddialarının her zaman arkasında duran Sosyalist Parti lideri François Hollande'ı tasarının meclisten geçmemesi hususunda uyarmıştı. Türkiye tasarının Fransız Meclisi'nden kabul edildiği 22 Aralık tarihinden sonra Fransa ile askeri ve siyasi bütün işbirliklerini dondurmuş ve yasanın senatodan geçmesi durumunda daha ciddi ticari ve ekonomik yaptırımlar uygulayacağı konusunda Fransız hükümetini uyarmıştı. Ancak Fransız senatörler bizzat yetkili Türk makamlarınca yapılan bu uyarılara da kayıtsız kaldı.

PROTESTOLAR SÜRDÜ

Paris'te geçen cumartesi günkü gösteriye imza atan Türk gruplardan bazıları tasarının görüşüldüğü sırada Senato binası önünde toplandı. Ellerindeki Türk ve Fransız bayraklarıyla toplanan göstericiler, "tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin", "ifade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır" yazan pankartlarla yasayı protesto etti. Ermeniler de senato önünde kendileri için ayrılan bölümde gösteri yaptı. Polis her iki gösteri için bariyerler kurdu, ancak taşkınlığa rastlanmadı.

SENATODAKİ OYLAMALAR

1 "Anayasaya aykırılık" önergesi 86'ya karşı 167 oyla reddedildi.

2 Yasa teklifinin incelemeye alınmamasını öngören değişiklik önergesi 81'e karşı 171 oyla reddedildi.

3 Senatör Jacques Mezard'ın değişiklik önergesi 42'ye karşı 196 oyla reddedildi.

4 Yasa teklifi: 86'ya karşı 127 oyla kabul edildi.

Fransa Dışişleri 'itidal' çağrısı yaptı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesinin ardından Türkiye'den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi. Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero oylama öncesi yaptığı açıklamada "Türkiye'yi önemli bir müttefik" olarak niteledi ve "İtidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.

İkinci yaptırım paketi hazır

Ankara, soyırımı inkar yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından yaptırımlar için harekete geçti. Sarkozy de onaylarsa yaptırımlar için düğmeye basılacak. Buna göre, öncelikle Fransa'nın Ankara Büyükelçisi'nden ülkeyi terk etmesi istenecek. Başta Suriye'ye yönelik olmak üzere sürdürülen siyasi işbirliği tamamen askıya alınacak. Ankara, ekonomi kartını da sonuna kadar kullanacak. Askeri alanda uygulanan uçuş/liman ambargosu sivil alanları da kapsayacak. THY'nin Airbus alımları askıya alınacak. Uluslararası platformda işbirliği askıya alınacak. AKPM'nin nisandaki bahar oturumunda Fransa karşıtı kararların kabul edilmesi için harekete geçilecek. Kararın fikir ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirterek, iptali için hukuki uğraş verilecek.

Senato önünde gösteri

Fransa'daki Türkler, Ermeni iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifinin görüşülmesini, oylama sırasında senato binasının önünde düzenlenen gösteriyle protesto etti. Eşzamanlı olarak senato binasının ön bölümünde Ermeniler kendileri için ayrılan bölümde gösteri yapmak için toplandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber